Lakken van metaalproducten

Het lakken van producten wordt gezien als een nabehandeling en wordt toegepast na afloop van het productieproces. De metaalproducten worden middels het lakken voorzien van een extra beschermingslaag. Op deze pagina bespreken wij de voor- en nadelen van lakken, het doel van lakken, de materialen die gelakt kunnen worden en hoe VDL NSA Metaal deze bewerkingsmethode inzet.

Wat is lakken?

Lakken is over het algemeen het aanbrengen van een soort van verlaag op de producten, in ons geval metalen producten. Door te lakken wordt er een (verf)laag op de producten aangebracht die waterafstotend is. Het aanbrengen van een lak wordt bij diverse materialen gebruikt. Wij doen dit met producten gemaakt van de materialen: staal, RVS, aluminium, koper en titanium. Voor dit soort producten zijn er twee belangrijke vormen van lakken:

  • KTL-lakken
  • Nat-lakken

Wat is KTL-lakken?

KTL is een afkorting van de term kataforeselakken en is een milieuvriendelijk elektrostatisch lakmethode, waarbij een product zich verplaatst door een reeks procesbaden en de lak op het product wordt aangebracht door middel van elektriciteit. Het KTL-bad wordt gevuld met een water gedragen kataforeselak en door middel van een gelijkstroomspanning worden de lakdeeltjes naar het product getrokken. De lak wordt overal gelijkmatig aangebracht door de elektrische spanning. Wanneer de lak op het product toeneemt neemt de spanning af. Wanneer de spanning te laag is trekt het materiaal de lak niet meer aan. Op deze manier wordt de lak gelijkmatig op het product aangebracht. Dit geeft als resultaat dat op het oppervlak een beschermde laklaag ontstaat.

Wat is natlakken?

Natlakken is een proces waarbij vloeibare lak op een product wordt aangebracht door middel van een spuitinstallatie. Door dit natlaksysteem kunnen er op het product een of meerdere laklagen worden aangebracht, uiteraard ter bescherming van het materiaal. Indien er voldoende lak is aangebracht op het materiaal heeft de lak tijd nodig zodat de lak uitgehard kan worden.
 
Het natlakproces wordt voornamelijk toegepast op metalen en kunststoffen. Natlakken bestaan uit oplosmiddel houdende- of water gedragen lakken.

Voordelen van lakken

  • Het aanbrengen van een laklaag maakt een product corrosie werend
  • Prachtige en stijlvolle uitstraling van de producten
  • Weerbestendig

Lakken bij VDL NSA Metaal

Wij willen onze klanten ontzorgen en bieden onze klanten graag een totaalpakket aan. Dat betekent dat wij de producten die u bij VDL NSA Metaal laat produceren voor u kunnen voorzien van een laklaag.

Lakken doen we niet zelf. Echter hebben we door onze jarenlange ervaring een uitgebreid netwerk van partner opgebouwd waaraan het lakken uitbesteden. De juiste partner wordt gekozen op basis van productspecificaties, zoals: seriegrote, zichteisen en de toepassing van het product. 

Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact op!

Indien u op zoek bent naar een partner op het gebied van plaatbewerking en het inzetten van een nabehandelingsmethode zoals lakken. Aarzel niet, wij beantwoorden uw vragen met alle plezier.

Contact opnemen

 

Wij zijn niet de goedkoopste maar integraal verdienen we geld voor u!

Bart Spackler | Directeur

LEES MEER OVER DE MOGELIJKHEDEN

 

"Ik vind het nog steeds een uitdaging om voor elk nieuw product een efficiënt gereedschap te ontwikkelen!"

Wim Driessen | Tool Manager

Lees meer over de mogelijkheden

 

Goede kwaliteit waarborgen voor een maximale klanttevredenheid, daar sta ik voor!

Hans van Dam | Kwaliteitsdienst medewerker

LEES MEER OVER DE MOGELIJKHEDEN

 

Door ons brede netwerk zijn we in staat snel te schakelen

Henk Nouwens | Logistiek manager

LEES MEER OVER DE MOGELIJKHEDEN