Lasrobots op de lasafdeling

Een belangrijke afdeling binnen VDL NSA Metaal is de lasafdeling. Op deze afdeling binnen onze fabriek worden alle plaatbewerkingsmethodes gedaan die betrekken hebben tot het lassen van plaatwerk. Naast de standaard lasmethodes als MIG/MAG-lassen, TIG-lassen, puntlassen en rolnaadlassen beschikt VDL NSA Metaal ook over de lasmethode robotlassen. Op deze pagina bespreken we alles wat u wilt weten over de lasmethode robotlassen.

Snel navigeren naar:

 1. Wat is robotlassen?
 2. Wat is een lasrobot?
 3. Voordelen robotlassen
 4. De lasrobot van VDL NSA Metaal

Wat is robotlassen?

Robotlassen is de bewerkingsmethode waarbij verschillende onderdelen, in het geval van VDL NSA Metaal plaatbewerkte onderdelen, aan elkaar worden gelast middels een lasrobot.

Wat is een lasrobot?

Een lasrobot is een robot (machine) die automatisch last, dat spreekt eigenlijk wel voor zich. Om beter te begrijpen waarom een lasrobot wordt ingezet moeten we het eerst even over lassen hebben.

Er zijn verschillende vormen van lassen die worden ingezet binnen de plaatbewerking:

Normaal gesproken wordt dit door een werknemer gedaan. Lassen is als het waren het aan elkaar verbinden van twee materialen door extra materiaal te verwarmen, toe te voegen en uit te laten harden op de verbinding. U kunt het zien als het lijmen van twee vellen papier, maar in dit geval moet de lijm eerst vloeibaar gemaakt worden. Mensen die ooit geknutseld hebben weten dat lijmen een enorme kliederboel kan worden.

Het aanleggen van een goede las is dus echt vakmanschap, bij VDL NSA Metaal hebben we gelukkig een aantal echte vakmannen rondlopen. Maar, vakwerk heeft tijd nodig en soms vraagt een klus om meer snelheid. Een lasrobot is de perfecte oplossing. De lasrobot last op basis van ingegeven gegevens automatisch de materialen. Een lasrobot is onvermoeibaar, heeft geen pauze nodig maar veel belangrijker nog kan zichzelf niet verwonden. Verder heeft een lasrobot geen toleranties, dit zijn afwijkingen. Daarnaast last een lasrobot foutloos en automatisch waardoor een lasrobot weinig aandacht vraagt. Ik hoor u al denken:

“Waarom zou VDL NSA Metaal dan niet alleen maar gebruik maken van dit soort lasrobots, als ze toch geen fouten maken?“

Een lasrobot is volledig computer gestuurd en werkt op basis van de ingegeven gegevens. Wanneer hier fouten in zitten, dan zal de las ook foutief worden aangebracht. Ook heeft een lasrobot niet het vermogen om de producten te beoordelen of net wat extra aandacht te geven wanneer dit nodig is. Maar uiteraard zijn er tal van voordelen: grotere series die om continue dezelfde las vragen kunnen eenvoudig worden uitgevoerd met een lasrobot.

Voordelen lasrobot

 • Lage tolerantie
 • Automatisch werken
 • Consequente lassen van hoge kwaliteit
 • Onvermoeibaar
 • Foutloos
 • Hogere lassnelheid
 • Voordeliger

De lasrobot van VDL NSA Metaal

VDL NSA Metaal is met name goed in middel grote series van 50-1000 stuks en producten die moeten worden voorzien van hoogwaardige plaatbewerkingen. Kwaliteit en consistentie is enorm belangrijk bij hoogwaardige plaatbewerkingen, onze lasrobot wordt daarom niet ingezet voor extra snelheid maar juist om een hoge kwaliteit te kunnen waarborgen. Daarnaast komt het voor dat een product vraagt om lassen die op een ingewikkelde plek moeten worden aangelegd, hier kan een medewerker niet altijd bij. Onze lasrobot maakt het mogelijk om te lassen in kleine ruimtes. Ons personeel kan zich dan richten op de moeilijke producten die om meer aandacht vragen. Onze lasrobot heeft een directe bezetting van minimaal 2000 uren per jaar en is voorzien van een manipulator. Een manipulator is een extra arm die er voor zorgt dat de robot overal bij kan. De arm zorgt er bijvoorbeeld voor dat het product gedraaid wordt indien de lasrobot er in eerste instantie niet bij kan. Verder last onze lasrobot volgens de TIG-methode.
 
Op deze manier kunnen wij hoogwaardig laswerk en plaatbewerking aan bieden tegen een betaalbare prijs. Daarnaast zijn wij door onze lasrobot in staat lasnaden aan te leggen die voor onze werknemers bijna niet te doen zijn, denk bijvoorbeeld aan een veel technisch en cosmetisch identieke lassen, dit zijn bijvoorbeeld 72 lassen die er exact hetzelfde uitzien en exact even sterk zijn.
 
Wil je nog meer weten over onze lasrobot en de mogelijkhedem? Bekijk de video of neem contact op.

Een afspraak maken

 

Wij zijn niet de goedkoopste maar integraal verdienen we geld voor u!

Bart Spackler | Directeur

LEES MEER OVER DE MOGELIJKHEDEN

 

"Ik vind het nog steeds een uitdaging om voor elk nieuw product een efficiënt gereedschap te ontwikkelen!"

Wim Driessen | Tool Manager

Lees meer over de mogelijkheden

 

Goede kwaliteit waarborgen voor een maximale klanttevredenheid, daar sta ik voor!

Hans van Dam | Kwaliteitsdienst medewerker

LEES MEER OVER DE MOGELIJKHEDEN

 

Door ons brede netwerk zijn we in staat snel te schakelen

Henk Nouwens | Logistiek manager

LEES MEER OVER DE MOGELIJKHEDEN