Ponsmachines


VDL NSA Metaal beschikt over meerdere CNC ponsmachines. Deze ponsmachines kunnen een maximale plaatafmeting van 3000x1500mm bewerken. 
Kleinere producten worden ontbraamd door een rotofinish behandeling. Grotere uitslagen worden ontbraamt door een steelmaster proces.

Deze ponsmachines beschiken over een gereedschapmagazijn en een volledig geautomatiseerd beladings- en ontladingssyteem en kunnen daardoor 24 uur per dag onbemand produceren. 

Ponsen in plaats van laseren

Ponsen is een van de oudste methodes om een productuitslag te vervaardigen. Nog ver voor de tijd dat lasersnijmachines uitgevonden werden, werd er al geponst. Door de komst van lasersnijmachines wordt er tegenwoordig minder geponst. In onze optiek is dit onterecht en zullen wij wij de komende tijd alle voordelen van ponsen beschrijven op deze pagina.

Naast ponsen kan VDL NSA Metaal natuurlijk uitslagen middels lasersnijden vervaardigen. Toch heeft dit niet altijd onze voorkeur. 

We hebben het doel om voor elk complex plaatwerkvraagstuk een inventieve oplossing te bieden. Dat doen we inmiddels al 80 jaar in verschillende braches, van grote klanten zoals Philips en ASML tot aan start-ups.

Wat is ponsen?

Ponsen is een bewerking waarbij met een matrijs / gereedschap vormen uit plaatmateriaal wordt gedrukt / gesneden. Een vergelijkbaar voorbeeld over de werking van een ponsmachine is een perforator. Een ponsmachine is daarentegen een complexe machine waarmee complexe vormen kunnen worden geprogrammeerd. 

Met een ponsmachine kunnen verschillende plaatmaterialen verwerkt worden; De meest gebruikelijke zoals: staal, aluminium en RVS. Echter zijn exotische materialen zoals koper en titanium ook prima te verwerken op een ponsmachine.

 

Onderwerpen:

  • Schroefdraad tappen
  • Dieptrekken (luchtsleuven, dimpels etc.)
  • Folie verwijderen
  • Ontbramen
  • Buigen

1. Schroefdraad tappen

Het is mogelijk om schroefdraad te tappen op een ponsmachine. Hierdoor kunnen kosten gespaard worden omdat bijvoorbeeld inpersmoeren niet nodig zijn. Doordat het materiaal vervormd wordt treedt er vervormingsharding op. Hierdoor wordt een hoge sterkte van de schroefdraad bereikt. In tegenstelling tot draadsnijden ontstaat er bij dit proces geen spanen en is de verbinding sterker.

[video]

schroefdraad-tappen.jpg

Schroefdraad tappen

2. Vervormen (verzonken gate, luchtsleuven, dimpels)

Met vormgereedschappen is het mogelijk om materiaal plastisch te vervormen op de ponsmachine. Praktische toepassingen hiervoor kunnen zijn:

  • Verzonken gaten

Door het materiaal te vervormen kan een “schuine” kant in het materiaal gedrukt worden. Bouten, schroeven en popnagels kunnen daardoor wegvallen onder het plaat oppervlak voor een mooiere afwerking. Kosten worden bespaard doordat een losse bewerking verzinken komt te vervallen.

verzonken-gat.jpg

  • Luchtsleuven

Veel elektronische apparatuur heeft een behuizing van plaatwerk. Vaak is het nodig om koelgaten aan te brengen. Het nadeel aan koelgaten is dat deze niet spatwater bestendig zijn. Een goede oplossing voor dit probleem zijn zogenoemde “Louvre” gaten. Deze gaten kunnen in elke gewenste vorm en afmeting vervaardigd worden op een ponsmachine.

luchtsleuven.jpg

  • Dimpels

Vervorm plaatmateriaal door zogenoemde dimpels aan te brengen. Deze techniek wordt veel gebruik in warmtewisselaren. Het voordeel van dimpels is dat afstandsmateriaal bespaard blijft en door de hoge nauwkeurigheid een goede beheersing van tolerantie opbouw wordt gehaald.

dimpel.jpg

3. Ontbramen

Met een speciale ontbraamgereedschap is het mogelijk om uitslagen direct op de ponsmachine te ontbramen. Hierdoor wordt achteraf ontbramen bespaard. Met name gecoate platen en vervormde stukken zijn lastig nadien te ontbramen, ontbramen op de ponsmachine verminderd hiervan de doorlooptijd aanzienlijk. De verbeterde kantkwaliteit verkleint de kans op letsel bij vervolg bewerkingen aanzienlijk. 

ontbraam-collage.jpg 

4. Foliescheiding

Met een speciaal gereedschap is het mogelijk om beschermfolie te verwijderen op uitslagen. De punt van dit gereedschap dringt door de folie heen en glijdt tijdens het proces over de plaat. Op deze manier wordt de folie perfect en probleemloos doorgesneden, zonder krassen of afdrukken op de plaat achter te laten. Het foliescheidingsproces is vooral geschikt voor RVS. Deze toepassing wordt veel gebruikt in de apparatenbouw. Vaak dienen behuizingen van apparaten voorzien te worden van onderdelen en waarschuwingsstickers. Zonder dat het complete oppervlak blootgelegd hoeft te worden kan door middel van folie snijden nauwkeurig plaatselijk een insnijding gemaakt worden.  

folie-verwijderen.jpg

5. Buigen

Bij VDL NSA Metaal is het mogelijk om op een ponsmachine buigingen te maken. Met een speciaal ponsgereedschap is het mogelijk om kleine buigingen direct op de machine te maken. Het voordeel hiervan is dat het de stukkosten verlaagt doordat vervolg bewerkingen verminderd kunnen worden. Daarnaast is de tolerantie van de buiging nauwkeuriger dan een buiging op een reguliere kantbank. Dankzij het rolbuigen als buig techniek zal er geen aftekeningen van het buigen zichtbaar zijn.

ponsen-en-buigen.jpg

 

Technische mogelijkheden

Buigen en ponsen in één stap maakt het mogelijk vormen van kleine buigingen met een breedte van maximaal 55mm en een beenlengte van maximaal 25mm te buigen. De buighoek kan maximaal 90° bedragen. Op die manier kunt u ideaal buigingen maken die met name in grote uitslagen lastig te vervaardigen zijn op een kantbank.

Kanten breken en afbramen

Voor de perfecte afwerking van het product is het mogelijk om de kanten te breken en de bramen te verwijderen. (Bramen verwijderen wordt ook wel afbramen genoemd). 

Wilt u meer informatie over VDL NSA Metaal?