Verzinken

Verzinken is een van de bewerkingsmethodes die wordt gebruikt voor het aanbrengen van een beschermingslaag op uw producten. Het wordt gezien als een nabehandelingsmethode, dat wil zeggen dat de bewerking wordt toegepast na afloop van het productieproces.

Wat is verzinken?

Verzinken is een methode die wordt gebruikt om er voor te zorgen dat de metaalproducten beschermd zijn tegen diverse weersomstandigheden. Wanneer metaalproducten onbehandeld zijn dan kan het zijn dat er corrosie onstaat, de meest bekende vorm hiervan is roest. Corrosie zorgt ervoor dat de producten minder sterk zijn maar zorgt ook een minder aantrekkelijke uitstraling van uw producten. Om dat te voorkomen kunnen de producten worden verzinkt. Dit is het aanbregen van een zinklaag op de producten. Verzinken kan voorafgaand aan het productieproces maar ook na afloop van het productieproces. Dit wordt ook wel eens een voorverzinking en een naverzinking genoemd.

Voorverzinking

Een voorverzinking is, zoals hierboven omschreven, het verzinken van de materialen voorafgaand aan de productie. Het nadeel hiervan is dat de verzinkingslaag wordt aangetast op de punten waarop het product bewerkt wordt. Wanneer dit gebeurd biedt de verzinkingslaag geen bescherming meer. Het voordeel hiervan is dat de materialen eenvoudiger te verzinken zijn, wat de kosten naar beneden brengt. Een voorverzinkt product is daarom over het algemeen vaak goedkoper dan een naverzinkt product.

Naverzinking

Een naverzinking is, zoals hierboven omschreven, het verzinken van de producten na afloop van het productieproces. Het voordeel hiervan is dat het complete product verzinkt is, dus ook op de punten waar het product bewerkt is. Het nadeel van naverzinken is dat de producten meer ruimte in beslag nemen waardoor het verzinken duurder is.

Hoe verloop een verzinkingsproces?

Het verzinkingsproces is een uitgebreid proces. Het is belangrijk dat iedere fase in het proces goed verloopt, indien dit niet gebeurd dan heeft dit effect op de verzinkingslaag. Daarnaast is verzinken door de chemische samenstelling een gevaarlijk proces, het is daarom ten strengste belangrijk dat dit proces verloopt volgens strikte veiligheidseisen. Hieronder volgt een korte omschrijving van het verzinkingsproces:

De producten worden opgehangen. Daarbij is het belangrijk dat de producten niet tegen elkaar hangen. Daarnaast is het extreem belangrijk dat de producten zijn voorzien gaten wanneer het gaat om lege ruimtes. De verzinkingsbaden zijn erg heet, materialen kunnen uitzetten en in het ergste geval ontploffen. Wanneer de producten zijn voorzien van gaten kan de zink door overal tussendoor en lege ruimtes zetten niet uit.

De producten worden gereinigd. De producten gaan door verschillende baden om het product te reinigen. Dit is erg belangrijk, anders hecht de zink niet goed op de producten.

De producten worden verzinkt. Wanneer de producten voldoende gereinigd zijn worden de producten verzinkt in een zinkbad. Hierbij is het belangrijk dat de machine operator het proces goed en op een veilige afstand in de gate houdt.

De producten worden los gekoppeld en bijgewerkt.

Samen met VDL NSA Metaal verzinken

Verzinken doen we niet in eigen fabriek maar wordt uitbesteed. Door onze jarenlange ervaring hebben we een uitgebreid netwerk van partner opgebouwd. De juiste partner wordt gekozen op basis van productspecificaties, zoals: seriegrote, zichteisen en de toepassing van het product.

Contact opnemen

Wij zijn niet de goedkoopste maar integraal verdienen we geld voor u!

Bart Spackler | Directeur

LEES MEER OVER DE MOGELIJKHEDEN

 

"Ik vind het nog steeds een uitdaging om voor elk nieuw product een efficiënt gereedschap te ontwikkelen!"

Wim Driessen | Tool Manager

Lees meer over de mogelijkheden

 

Goede kwaliteit waarborgen voor een maximale klanttevredenheid, daar sta ik voor!

Hans van Dam | Kwaliteitsdienst medewerker

LEES MEER OVER DE MOGELIJKHEDEN

 

Door ons brede netwerk zijn we in staat snel te schakelen

Henk Nouwens | Logistiek manager

LEES MEER OVER DE MOGELIJKHEDEN