CNC Metaal Ponsen | Ponsen van metaal, RVS, aluminium


VDL NSA Metaal beschikt over meerdere CNC ponsmachines om metaal te ponsen, waaronder een volledig geautomatiseerd beladings- en ontladingssyteem voor het ponsen van metaal. Wij kunnen hiermee 24/7 onbemand produceren. De ponsmachines kunnen een maximale plaatafmeting van 3000x1500mm bewerken.

Snel navigeren naar:

1. Wat is metaal ponsen?
2. De voordelen van metaal ponsen
3. Metaal ponsen in plaats van laseren
4. Verschillende ponsrechnieken
5. Metaal ponsen bij VDL NSA Metaal

Plaatwerk ponsen | Wat is CNC metaal ponsen?


Metaal plaatwerk ponsen is een bewerking waarbij met een matrijs / gereedschap vormen uit plaatmateriaal wordt gedrukt / gesneden. Metaal ponsen is vergelijkbaar met de werking van een perforator. Een ponsmachine is daarentegen een eenvoudige machine waarmee complexe vormen kunnen worden geprogrammeerd. 

Met een ponsmachine kunnen verschillende metalen verwerkt worden; De meest gebruikelijke zoals: staal, aluminium en RVS. Echter zijn exotische metalen zoals koper en titanium ook prima te ponsen.

Veel verschillende vervormingen kunnen we speciaal voor de klant op maat maken.
Denk aan:

 • Het verzinken van metalen gaten
 • Draad tappen
 • Plaatwerk buigen
 • Aanbrengen van doordrukkingen of het ponsen van louvres.

Gaten in metaal ponsen of ponsnibbelen met een CNC machine maakt het mogelijk om op een efficiente manier veelzijdige patronen in plaatwerk van staal, RVS of aluminium aan te brengen.

Voordelen van CNC metaal ponsen bij VDL NSA Metaal:

 • Snelle levering mogelijk. Onze machines produceren 24/7.
 • Jarenlange ervaring. Wij zijn dé specialist op het gebied van metaal ponsen
 • Lage stukkosten door de inzet van onze geautomatiseerde ponsmachines

Offerte CNC metaal ponsen

Metaal plaatwerk buigen én ponsen op dezelfde machine

Heeft u metalen plaatwerk dat ook gebogen moet worden? Dan bent u bij VDL NSA Metaal aan het juiste adres. Met een speciaal ponsgereedschap is het mogelijk om kleine buigingen direct op de machine te maken. Dit verlaagt de stukkosten en biedt een zeer nauwkeurige tolerantie van de buiging. Er zijn bovendien geen aftekeningen van het metaal buigen zichtbaar zijn.

CNC Metaal Ponsen / Metaal Ponsnibbelen Trumpf TruPunch 5000

Metaal ponsen in plaats van laseren

Gaten in metaal ponsen of ponsnibbelen is een van de oudste methodes om een productuitslag te vervaardigen. Nog ver voor de tijd dat lasersnijmachines uitgevonden werden, werd er al metaal geponst. Door de komst van lasersnijmachines wordt er tegenwoordig wordt metaal ponsen een steeds minder toegepaste techniek. Wanneer de mogelijkheid bestaat om metaal plaatwerk te ponsen, zal deze vaak goedkoper uitvallen dan wanneer deze met de lasersnijder geproduceerd wordt.

We hebben het doel om voor elk complex plaatwerkvraagstuk een inventieve oplossing te bieden. Dat doen we inmiddels al 80 jaar in verschillende braches, van grote opdrachtgevers zoals Philips en ASML tot aan start-ups.

Pons onderwerpen:

 1. Schroefdraad tappen (ponsen)
 2. Vervormen (luchtsleuven, dimpels etc. ponsen)
 3. Ontbramen
 4. Foliescheiding ponsen
 5. Buigen

1. Schroefdraad ponsen (tappen)

schroefdraad-ponsenHet is mogelijk om in metaal schroefdraad te tappen op een ponsmachine. Hierdoor kunnen kosten gespaard worden omdat bijvoorbeeld inpersmoeren niet nodig zijn. Doordat het materiaal vervormd wordt treedt er vervormingsharding op. Hierdoor wordt een hoge sterkte van de schroefdraad bereikt. In tegenstelling tot draadsnijden ontstaat er bij dit proces geen spanen en is de verbinding sterker.

Schroefdraad tappen

2. Vervormen (verzonken gaten, luchtsleuven, dimpels)

Met vormgereedschappen is het mogelijk om metaal plastisch te vervormen op de ponsmachine. Praktische toepassingen hiervoor kunnen zijn:

 • Verzonken gaten ponsen

verzonken gaten ponsenDoor het materiaal te vervormen kan een “schuine” kant in het materiaal gedrukt worden. Bouten, schroeven en popnagels kunnen daardoor wegvallen onder het plaat oppervlak voor een mooiere afwerking. Kosten worden bespaard doordat een losse bewerking verzinken komt te vervallen.

 

 • Luchtsleuven ponsen

luchtsleuven ponsenVeel elektronische apparatuur heeft een behuizing van plaatwerk. Vaak is het nodig om koelgaten aan te brengen. Het nadeel aan koelgaten is dat deze niet spatwater bestendig zijn. Een goede oplossing voor dit probleem zijn zogenoemde “Louvre” gaten. Deze gaten kunnen in elke gewenste vorm en afmeting vervaardigd worden op een ponsmachine.

 

 

 • Dimpels ponsen

dimpels ponsenVervorm plaatmateriaal door zogenoemde dimpels aan te brengen. Deze techniek wordt veel gebruik in warmtewisselaren. Het voordeel van dimpels is dat afstandsmateriaal bespaard blijft en door de hoge nauwkeurigheid een goede beheersing van tolerantie opbouw wordt gehaald. 

3. Ontbramen

Met een speciale ontbraamgereedschap is het mogelijk om uitslagen op het metaal direct op de ponsmachine te ontbramen. Hierdoor wordt achteraf ontbramen bespaard. Met name gecoate platen en vervormde stukken zijn lastig nadien te ontbramen, ontbramen op de ponsmachine verminderd hiervan de doorlooptijd aanzienlijk. De verbeterde kantkwaliteit verkleint de kans op letsel bij vervolg bewerkingen aanzienlijk. 

ontbraam-ponsen 

4. Foliescheiding ponsen

foliescheiding ponsenMet een speciaal gereedschap is het mogelijk om beschermfolie te verwijderen op uitslagen. De punt van dit gereedschap dringt door de folie heen en glijdt tijdens het proces over de plaat. Op deze manier wordt de folie perfect en probleemloos doorgesneden, zonder krassen of afdrukken op de plaat achter te laten. Het foliescheidingsproces is vooral geschikt voor RVS. Deze toepassing wordt veel gebruikt in de apparatenbouw. Vaak dienen behuizingen van apparaten voorzien te worden van onderdelen en waarschuwingsstickers. Zonder dat het complete oppervlak blootgelegd hoeft te worden kan door middel van folie snijden nauwkeurig plaatselijk een insnijding gemaakt worden.  

5. Metaal buigen op ponsmachine

ponsen en buigenBij VDL NSA Metaal is het mogelijk om op een ponsmachine buigingen te maken. Met een speciaal ponsgereedschap is het mogelijk om kleine buigingen direct op de machine te maken. Het voordeel hiervan is dat het de stukkosten verlaagt doordat vervolg bewerkingen verminderd kunnen worden. Daarnaast is de tolerantie van de buiging nauwkeuriger dan een buiging op een reguliere kantbank. Dankzij het rolbuigen als buig techniek zal er geen aftekeningen van het buigen zichtbaar zijn.

Technische mogelijkheden

Metaal buigen en ponsen in één stap maakt het mogelijk vormen van kleine buigingen met een breedte van maximaal 55mm en een beenlengte van maximaal 25mm te buigen. De buighoek kan maximaal 90° bedragen. Op die manier kunt u ideaal buigingen maken die met name in grote uitslagen lastig te vervaardigen zijn op een kantbank.

U kunt bij ons terecht voor:

 • Metaal ponsen
 • Aluminium ponsen
 • RVS (staal) ponsen

CNC ponsen, plaatwerk ponsen, RVS ponsen, Aluminium ponsen.

Meer weten over metaal ponsen?

Wij vertellen je graag meer over metaal ponsen en onze dienstverlening. 

Neem contact op