De sneaker komt naar je toe, op nieuw 3D-apparaat van Dimenco uit Veldhoven

VELDHOVEN - Virtueel een schoen vastpakken en een andere kleur geven. Ontwerpen in 3D kan revolutionair veranderen met een nieuw apparaat van Dimenco. 

Als je recht voor het beeldscherm van Dimenco zit dan gebeurt het. De rode sneaker komt naar je toe. Je kunt hem vastpakken en draaien. Met je hand raak je een geel gekleurde button aan. Als je een vuist maakt, laat je die los op de schoen en kijk, die heeft nu een gele kleur. 

Revolutionair veranderen

Ontwerpen in 3D kan revolutionair veranderen, denken ze in Veldhoven bij technologiebedrijf Dimenco. Met simulated reality. Dat is een vorm van 3D-beleving waar geen speciale bril  voor nodig is. Het beeld reageert op de gebruiker.  Dat kan doordat twee modules met camerasensoren de bewegingen van de ogen volgen. Een derde camera volgt de beweging van de hand.
Dimenco presenteerde donderdag zijn nieuwe apparaat. Twintig stuks zijn geproduceerd in nauwe samenwerking met VDL NSA Metaal. Tien apparaten zijn verkocht. Onder meer aan  ‘grote technologiebedrijven uit Silicon Valley’. ,,Ze willen uitproberen wat deze technologie hen kan brengen", zegt Bas Böggemann van Dimenco. 
Een automotive design center wil het systeem testen met ontwerpen in 3D. Met simulated reality kan tijd en geld voor productontwerp worden bespaard, stelt het bedrijf. ,,Designers kunnen vanuit verschillende plekken in de wereld tegelijkertijd werken aan hetzelfde object. Dat is veel efficiënter dan 3D-prints of fysieke modellen heen en weer sturen.” 
Volgens Dimenco gaat simulated reality het op dit punt winnen winnen van virtual reality . ,,Daar moet je een bril voor op doen. Wij geloven daar niet in en denken dat dit een goede oplossing is.”
Virtuele baliemedewerker 
Böggemann laat ook een levensechte persoon uit het scherm komen. ,,Die zou in de toekomst een baliemedewerker kunnen vervangen. Met behulp van Google Assistent kun je er mee praten.”
Dimenco ziet ook toepassingsmogelijkheden in de architectuur. En voor gaming natuurlijk. Objecten kunnen worden opgepakt. Geluid dat in 360 graden van alle kanten komt, maakt de beleving nog intenser.
Voor de productie van de behuizing van de twintig apparaten kwam Dimenco uit bij zijn achterbuurman. VDL NSA Metaal is gespecialiseerd in de bouw van kleine series van plaatwerkonderdelen. ,,Series van 1 tot 50 stuks. We hebben bijvoorbeeld abri’s voor de gemeente Eindhoven geproduceerd", zegt directeur Bart Spackler.  De vervaardiging van 3D-vormen in het plaatwerk voor de behuizing van het apparaat van Dimenco was wel een uitdaging, vertelt hij. Het bedrijf ontwierp zelf specifieke gereedschappen voor de opdracht.

Laptop voor consument onderweg

De stap naar de consumentenmarkt is volgens Dimenco niet ver meer weg. Op de elektronicashow CES in Las Vegas begin volgend jaar zal het bedrijf samen met een 'groot consumentenmerk’ een laptop met simulated reality presenteren. ,,Eind 2020, begin 2021 komt die naar verwachting voor consumenten beschikbaar.”

Bron: Peter Scholtes 28-11-19, 19:00 Bron: https://www.ed.nl/economie/de-sneaker-komt-naar-je-toe-op-nieuw-3d-apparaat-van-dimenco-uit-veldhoven-br-br~ab55625f/