Inpersen

Inpersen is een bewerkingsmethode. Inpersdelen worden door VDL NSA Metaal vaak gebruikt. Op deze pagina gaan wij u meer vertellen over inpersen als bewerkingsmethode.

Het produceren en ontwikkelen van producten kent verschillende fases. Wanneer het gaat om plaatbewerking dan is het uiteraard eerst belangrijk dat een bepaalde vorm uit de plaat gehaald wordt, dit kan aan de hand van persen, lasersnijden en metaal ponsen. Deze vorm wordt in een later stadium bewerkt tot 3D-. Zo loopt doorloopt het product verschillende stappen in het productieproces. Het komt regelmatig voor dat een product bestaat uit verschillende vormen of onderdelen. Denk bijvoorbeeld aan een koffiemachine. De behuizing van een koffiemachine bestaat vaak uit verschillende kappen en vaak ook een deurtje. Uiteindelijk moeten deze onderdelen aan elkaar bevestigd worden. Hier zijn verschillende bewerkingsmethodes voor en één daarvan is inpersen.

Inpersdelen

Denk bijvoorbeeld aan inpersmoeren en inpersdraadeinden.

 

Wat is inpersen?

Inpersen van moeren en draadeinden wordt gedaan door middel van een inpersmachine. Deze machine maakt het mogelijk om middels hoge snelheid de stempel, bijvoorbeeld een bout of moer, in het materiaal te persen. Doordat de machine dit met hoge snelheid en uiterste precisie doet wordt de bout of moer stevig in de plaat geperst. Het resultaat is dat de plaat is voorzien van inpersmoeren en inpersdraadeinden, die weer gekoppeld kunnen worden aan een andere plaat met een bout of moer.
 
De inpersmoeren en inpersdraadeindenn die in de plaat worden geperst noemen wij ‘Self Clinching Fasteners (SCF)’. Vertaald is dit: zelfklevende bevestigingsdelen. Hieronder ziet u er een aantal:

inpers middelen

Hoe werkt dat inpersen dan?

We begrijpen dat het verschillende vragen oproept. Bijvoorbeeld of het inpersen wel stevig genoeg is? Zoals eerder besproken is de nauwkeurigheid van de inpersmachine enorm belangrijk. Maar ook de dikte van het materiaal waarin de bevestigingsdelen worden ingeperst is belangrijk. Wanneer het materiaal bijvoorbeeld te dun is kan het materiaal scheuren, breken of buigen wanneer er een te hoge druk op het bevestigingsdeel komt. Ook het bevestigingsmiddel zelf is enorm belangrijk. Op het bevestigingsdeel zitten namelijk verschillende bewerkingen die ervoor zorgen dat het bevestigingsdeel beter in de plaat blijft zitten, zoals bijvoorbeeld een kartelrand.

Onderstaande afbeelding geeft goed weer wat er gebeurt tijdens het inpersen. Op de linker foto ziet u een moer met daaronder een soort van kraag. Deze kraag wordt ook een ‘spigot’ genoemd. De spigot past perfect in het geponste gat en positioneert de moer. De moer ligt nu met zijn kartelrand op het materiaal. Bij volgende stap wordt de inpersmachine gebruikt om de moer in de plaat te drukken waardoor de moer vast zit.

Inpersen van spigot

Wat zijn de voordelen van inpersmoeren en inpersdraadeinden?

  • Exacte positionering
  • Compact en elegant
  • Betrouwbaar
  • De gaten in de plaat worden veelal geponst op een pons/nibbel machine welke een grote nauwkeurigheid hebben, waardoor ook de ingeperste SCF een exacte plaats krijgt
  • Wanneer een inpersdeel correct is aangebracht dan kan de uittrekwaarde (push en pull) en weersstant tegen meedraaien gegarandeerd worden
  • Toepasbaar op aluminium, RVS en (verzinkte) staalplaat
  • Het aanbrengen is eenvoudig te automatiseren

Wat doet VDL NSA Metaal met inpersen?

Inpersen van moeren en draadeinden is een veelgebruikte bewerkingsmethode van VDL NSA Metaal. Hieronder ziet u een aantal voorbeelden van projecten van VDL NSA Metaal. Meer lezen over de inpersmachines van VDL NSA Metaal, ook dat kan! 

Bekijk het machinepark